Ψωμί φαγόπυρου φυσικής ζύμωσης

20Ω 00Λ
ΒΑΘΜΟΣ ∆ΥΣΚΟΛΙΑΣ
6
ΜΕΡΙ∆ΕΣ
VG

Ψωμί φαγόπυρου φυσικής ζύμωσης

Υλικά

500g ωμούς σπόρους φαγόπυρου 330ml νερό + 2l περίπου για το μούλιασμα 4 κ.σ. ελαιόλαδο

προαιρετικά

½ κ.γ. αλάτι ½ κούπα ανάμεικτους σπόρους (ηλιόσπορο, λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο, σουσάμι, μαυροσούσαμο) 1 κ.σ. θυμάρι ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα και ελιές

[κ.γ = κουταλάκι του γλυκού, κ.σ. = κουτάλι της σούπας, κούπα = 250ml]


Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τους σπόρους του φαγόπυρου σε μπόλικο νερό, μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, για τουλάχιστον 6 ώρες. Ξεπλένουμε τους μουλιασμένους σπόρους, τους σουρώνουμε για 4-5 λεπτά ώστε να σταγγιστεί όλο το νερό και τους τοποθετούμε στον κάδο του blender μαζί με το νερό (330ml). Τους αλέθουμε μέχρι να γίνουν λείος πολτός. Θα πρέπει να αποφύγουμε τη χρήση μεταλλικών κουζινικών από αυτό το στάδιο και μετά. Βάζουμε τον πολτό σε ένα μεγάλο πλαστικό ή γυάλινο δοχείο, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στο φούρνο για όλη τη νύχτα στους 40°C. Το πρωί θα έχει φουσκώσει και είναι η στιγμή να προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά και, με πολύ απαλές κινήσεις, να τα ενσωματώσουμε για να διατηρήσουμε, όσο γίνεται, τις φυσαλίδες αέρα που έχουν δημιουργηθεί. Μεταγγίζουμε τον πολτό σε φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε ξανά σε χλιαρό φούρνο για 2 ώρες. Ψήνουμε στους 175°C για μία ώρα. Ξεφορμάρουμε το φρεσκοψημένο ψωμί και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα για περίπου μισή ώρα πριν το κόψουμε.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας,
ενημερωθείτε για τα εργαστήρια και τις δράσεις μας!